Ay Illuminate (DIY)

Nu hänger den här i mitt tak, lampan som hjärtat klappar lite extra för, Ay Illuminate Z1. 

Foto 2015-05-23 14 49 03 (1)

Fast det är inte den äkta varan utan mitt och min sambos senaste DIY-projekt. Till skillnad från orginalet som är av mörk bambu, så har jag använt mig av plåtremsor som jag nitat ihop och målat för att det ska se ut som bambu. Tyget har jag satt fast genom att sy dit snören som jag sedan knutit fast i lampramen. 

Hejsan!

Ja det här lampprojektet är jag mäkta stolt över. Den är ju både sne och vind lite här och var, men det hör ju till när man gör det själv, annars blev den rätt lik orginalet. 

Det är en billlig men pillig lampa att göra. Kostar inte mer än 300-400 kr kanske, varav 20 kr av dom går till plåten och resten till färgen. Mycket billigt alltså och bomullstyg kanske man har liggandes hemma? 

Här kommer nu en utförligare tutorial.

Börja med att åka till närmsta plåthandel och be dom klippa plåt i en centimeters breda remsor, jag hade 0.9 mm tjocklek på plåten. 

1. Böj remsorna så du får två rektangulära formar/ramar. Jag behövde 2 st remsor till en ram, men det är ju beroende på hur långa remsor du har, dom måste gå lite omlott för att du ska kunna fästa ihop dom med poppnit i nästa steg. De färdiga rektangulära ramarna ska vara ca 100 cm långa och ca 60 cm breda

collage.diy

2. Om du är noggrann så mät ut och markera vart du ska fästa ihop remsorna. Annars så går du på känn och borrar hålen där du tror blir bra. Använd en borr som motsvarar den storlek på poppniten som du tänker använda. 

3. Du kan behöva fila bort graderna kring hålen som blir av borrandet. 

4. Sedan nitar du fast remsorna med popnit och när du har 2 st rektangulära ramar färdiga ska dom också nitas ihop på mitten som på bilden.

collage.diylampa2

5. Slutligen ska två remsor fästas runt ramen, en upptill och en nertill och det gör du på samma sätt. Borra, fila och nita fast dom där du vill ha dom. Som ni ser på bilden så min färdiga ram både sne och vind men det är ju orginalet också mer eller mindre ;)

6. Nu ska ramen sprayas eller målas och för att färgen ska fästa så behöver du grunda med en metallgrund. Jag använde Quick - Bengalack Metallgrunning. Sedan sprayade jag med mörkbrun sprayfärg på den yttre delen av ramen som ska föreställa den mörka bambun på lampan och målade insidan med med en gulbeigaktig lackfärg, som personalen i färghandeln tog fram åt mig, som skulle föreställa den ljusa bambun. För som ni ser på bilderna av Z1 så är det färgskiftningar på utsida och insida av lampramen.3199_8714 (1)

Bildkälla: Artilleriet

Nu ska tyget mätas, klippas, fållas och fästas i ramen.

collage.diylampa3

7. Köp ett vanligt bomullstyg och mät ut hur långt och brett tyget ska vara. Klipp där du tror blir bra, ta några extra centimeter för fållen. Sedan använde jag fållfix för att få fina kanter. Supersmidigt om man inte kan/vill sy.

8. Sedan hade jag ett tunt garn, det som passade nålögat jag hade hemma, och sydde fast på kanten av tyget. Av garnstumparna kunde jag knyta fast tyget i ramen. Enklast är nog att sy dit garnet/snöret/tråden medan tyget är på ramen för att du ska kunna spänna och rätta till tyget. Till min hjälp använde jag klädnypor. 

Nu har ni den färdig! 3500 kr billigare än orginalet men rätt cool ändå :)

Foto 2015-05-24 15 15 35

Kommentarer

Denna post har just nu 6 kommentarer, klicka här för att läsa eller kommentera.
avatar

Svärmor

Postades den

Jättefin och mysig!!! (y) Och du kan stolt säga: ja, jag har gjort den själv!! :D Alltid roligt att göra något själv, och som extra bonus är det ju när man själv är nöjd!! <3 Kram <3 <3

avatar

Chloe Cole

Postades den

Hej! Hur mycket tyg ca använde du? Räcker det tex med en Yard? Tack för hjälpen

creadomi
Svarade den

Hej!! Jag minns inte exakt vilka mått jag hade, men du behöver mer tyg än så. Jag fållade dessutom alla kanter innan jag trädde in snörena i tyget och knöt fast i ramen. Enklast är att göra ramen först så ser du bättre hur mkt tyg som kommer behöva gå åt. Lycka till! :)

avatar

Carina

Postades den

Hej! Så himla bra du lyckades med din skärm! Ska göra en jag också, har försökt komma på vilket mtrl jag ska kunna göra den i men inte hittat ngt jag känt mig nöjd med. Superglad att jag hittade din beskrivning för den är proffsigt gjord o ser faktiskt ut som originalet. Bra gjort!

creadomi
Svarade den

Hej!! Tack Carina :) Ja jag är nöjd faktiskt. Tänker att jag ska göra en till så fort jag får tid över och spela in det på film. Lägger till det på min lista :) Ha det så bra och lycka till med din!!

Lämna en kommentar

Rekommenderat

Inredning och fotografering av visningslägenhet

I slutet på förra veckan jobbade jag och min toppassistent Jossan på ett superkul uppdrag, att inreda en tom visningslägenhet på 3 rum och kök ...

#homestyling #inredning #inspiration #uppdrag

Utvecklingen inom interiördesign

Denna vecka startar Stockholm Design Week och det innebär en hel veckas frossande av events och showrooms runt om i Stockholm för den design- och inredningsintresserade.  ...

#inspiration #trender #visual-merchandising

Vikten av att omvärldsbevaka för att lyckas med sin försäljning

Jag älskar att IKEA är så trend- och samhällsmedvetna och hela tiden ligger steget före när det kommer till att erbjuda produkter och inredningslösningar utifrån människans ...

#inspiration #trender #visual-merchandising

Belysningsfavoriter

Efter att adventsljusstakarna plockades bort från fönstren här senast så kände jag att nu måste jag köpa ny belysning! Jag var inte nöjd med hur ...

#belysning #inspiration

The perfect colour combination

Jennifer Hagler med bloggen A Merry Mishap är en kvinna med stil! Märk färgsättningen och materialvalen i hennes vardagsrum.... Hemma hos Jennifer Hagler råder vilsamma toner. Hennes vardagsrum ger ett ...

#inspiration #vardagsrum

Senaste bloggposterna

Creadomi hilights 2017

Ett bra år på många sätt, roligt och helt fantastiskt, men också fyllt med bakslag och tvivel, sådär som jag antar att det är att ...

#homestyling #inredning #reflektioner #visual-merchandising

Homestaging med renoveringsinsatser, före och efter

Januari, februari, mars, april, maj, Poff, september, oktober, november, december. Lite så känns det. Denna sommar har verkligen sprungit förbi. Jag har mest jobbat faktiskt ...

#foreefter #homestyling

Upplevelser inom butikshandel

E-handeln kommer inte att ta över världen. Butikshandel kommer inte att dö ut. Det handlar inte om att välja sida utan att integrera dom två ...

#visual-merchandising

Inspirerande inredning från handeln i Arboga

Detta inlägg är ett samarbete med Creadomi, Föreningen Arboga i Centrum och Mälarstranden Bostäder. I Arboga finns flera små fristående butiker med stor mångfald i utbud. I ...

#inspiration #visual-merchandising

Inredning och fotografering av visningslägenhet

I slutet på förra veckan jobbade jag och min toppassistent Jossan på ett superkul uppdrag, att inreda en tom visningslägenhet på 3 rum och kök ...

#homestyling #inredning #inspiration #uppdrag